Hankkeen kuvaus


Maestron ja Fiktion Kiertävä tanssikoulu! on Turun Kirjan talo – Bokens hus ry:n hanke, jossa rahoittajana toimii Maaseudun kehittämisyhdistys Leader Varsin Hyvä.

Kiertävä tanssikoulu! –hankkeessa tarjotaan lapsille musiikkiteatterin keinoin osallistavassa ja hauskassa muodossa tietoa ja kokemuksia kansantansseista, suomalaisista kansantanssien ja kansanmusiikin perinteistä sekä laajemmin Suomen kulttuurihistoriasta.
Esityksen avulla tutustutaan tasokkaan soiton myötä myös lukuisiin aihepiiriin kuuluviin soittimiin, kuten yksiriviseen haitariin, esseharppuun, klarinettiin sekä moniin lauluihin.

Esityksen lisäksi alakouluikäisille on tarjolla työpaja, jossa tehdään oppitunnin aikana yhdessä luokan oma sanoitus rekilaulun malliin ja kehitetään siihen piirileikkikoreografia.

Toista, seniori-ikäisille ja erityisryhmille tarkoitettua osallistavaa ja räätälöitävää esitysmuotoa toteutetaan yksityisissä ja kunnallisissa palvetutaloissa sekä kylätaloilla.

Yleishyödyllinen kulttuurihanke kestää maaliskuusta 2018 maaliskuuhun 2019 ja tarjoaa Maestron ja Fiktion Kiertävä tanssikoulu! -esityksiä ja työpaja-vaihtoehtoa maksuttomasti kaikille Leader Varsin Hyvä ry:n -alueen kuntien päiväkodeille, kouluille ja kirjastoille.

Mukaan kuuluvat kunnat ovat Masku, Nousiainen, Paimio, Rusko, Sauvo ja Taivassalo sekä seuraavista kaupungeista erikseen nimetyt alueet: Kaarina, Lieto, Naantali, Raisio ja Turku. 


Kirjan talo – Bokens hus ry on vuonna 2007 perustettu kirjallista ilmaisua edistävä yhdistys. Vuodesta 2008 lähtien se on toiminut Turussa Aurajoen rannalla rakennuksessa nimeltään Kirjan talo.
Kirjan talo on järjestänyt kirjoittajakursseja, kirjallisia tapahtumia sekä soveltavan taiteen palveluita vuodesta 2009.

Varsin Hyvä ry:n tarkoituksena on kannustaa alueen asukkaita yhteistyöhön omien asuinalueidensa kehittämiseksi sekä tukea ja edistää uudenlaisia kehittämistoimenpiteitä, joiden tarkoituksena on maaseutualueiden elinvoimaisuuden säilyttäminen, viihtyvyyden lisääminen, ympäristön tilan kohentaminen, pienyritystoiminnan yleisten edellytysten parantaminen, maaseudun virkistyskäytön ja maaseutumatkailun yleisten edellytysten kehittäminen sekä työpaikkojen luominen ja turvaaminen maaseudulla.

                                                    
Hankkeen tarve ja tausta
Lasten ja nuorten tietämys ja varsinkin omat kokemukset suomalaisesta kansantanssiperinteestä ovat monilla lähestulkoon olemattomat. Toisaalta alueen tanssiyhdistyksissä on lähivuosina ollut nuorten harrastajien suhteen nostettakin – tanhusta saattaa taas tulla se trendijuttu lähivuosina.
Omaa kulttuuriperintöä on tärkeää tuntea, ja Kiertävä tanssikoulu! tarjoaa toki moniaineista laatusisältöä: draaman keinoin musiikkia, historiaa, suomen kieltä ja liikunta sekä vahvistaa sosiaalisia taitoja jotka ovat toimivan yhteisöllisyyden ytimenä.
Kuntien erilaiset taloustilanteet näkyvät myös koulujen ja päiväkotien toimintamäärärahoissa. Tämä hanke edistää yhdenvertaisuutta tarjoten tilaajapuolelle maksuttomat esitykset ja työpajat paikan päälle tuotuna. 


Hankkeen tavoitteet
Tavoitteena on tutustuttaa hauskoin tavoin lapsia ja nuoria eri aikoina suosittujen kansantanssien saloihin, kansanmusiikkiin ja laajemmin suomalaiseen kulttuurihistoriaan. Tarkoituksena on herättää yhdessä tekemisen meiningillä innostuksen kipinää ja mataloittaa lasten ja nuorten kynnyksiä aloittaa tanssi- ja musiikkiharrastus.  
Seniori-ikäisille ja erityisryhmille suunnatulla versiolla pyrimme tarjoamaan viihdyttävän ja eri tavoin osallistavan ja mukavan esityksen, jossa keskiössä on kansantanssit ja laajemmassa kuvassa Suomessa eri aikoina muotivirtauksista elänyt tanssikulttuurimme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti